SIAPA AKU?

SIAPA AKU?
Nama aku Kushaari. Aku dilahirkan di Tumpat Kelantan. Umur aku sekarang 27 tahun. Aku hanya seorang guru yang mengajar di Kapit, Sarawak. Aku lahir pada 11 September 1982, di Kampung Sungai Pinang. Aku anak Pertama dalam keluarga aku. Kini aku sudah beristeri dan bakal bergelar ayah.

MY MUSIC


Get a playlist!

PERKONGSIAN MINDA

MENGAWAL MAKAN
Jarang sekali kita bertemu dengan wanita yang sangat berpuas hati dengan bentuk badannya. Ada yang mengeluh konon badannya gemuk sangat manakala ada yang menyangka terlampau kurus. Kedua-dua golongan ini perlu mengawal makan dengan betul supaya mendapat bentuk badan yang menarik dan sihat. Walau bagaimanapun kebanyakan kaum wanita tidak suka mengawal makan secara terus-menerus.
MENGAPA KITA PERLU MENGAWAL MAKAN DAN BETUL????
Kesihatan yang buruk sangat menyeksakan, sebaliknya kesihatan yang baik membolehkan kita menikmati hidup yang sempurna. Satu cara yang berkesan untuk menjaga kesihatan badan ialah dengan mengawal makan secara teratur, iaitu memakan makanan berkhasiat dengan sukatan yang betul (seimbang) dan cukup berzat.
APA GUNA MAKANAN KEPADA KITA?
Makanan yang kita makan memberikan kita bahan pemanas dan tenaga untuk menjalankan tugas harian. Tenaga disukat dengan unit kalori. Seorang wanita biasanya memerlukan lebih kurang 2,200 kalori sehari. Dua pertiga daripadanya diperlukan untuk mengawal degupan jantung, pernafasan dan tugas-tugas lain badan dan satu pertiga diperlukan untuk pertumbuhan dan gerak-geri tubuh.
Selain berfungsi sebagai bahan pemanas atau tenaga, makanan juga melengkapkan tubuh kita dengan protein, vitamin dan zat galian bagi membekalkan pertumbuhan daging, darah dan tulang. Makan terlalu banyak yang melebihi keperluan badan menyebabkan makanan yang berlebihan hangus sebagai bahan pemanas atau bertukar menjadi lemak beku dan tersimpan di dalam badan.

1 comments:

Cikgu Adham berkata...

ganah berdooh tu

Catat Ulasan

MY ALBUM


“Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya”

Lapangan Terbang KLIA

Lapangan Terbang KLIA
Aku bukan model jam ini

“Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak”

MARI BERKELANA

MARI BERKELANA
Sory la mana yang perasan baju sama.

“Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu”

LAS VEGAS

LAS VEGAS
Catatan perjalanan aku..sejuk ni

“Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman”

MY KING

MY KING
Dua bulan tapa ni

“Akal itu menteri yang menasihati, Hati itu ialah raja yang menentukan, Harta itu satu tamu yang akan berangkat, kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan”

HANCOCK

HANCOCK
Perjalanan menempuhi sungai rajang, kapit

“Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya”

MY PICTURE

MY PICTURE
Baru pakai cermin mata hitam..gelap rasa.

Hadiah Terbaik :

Kepada kawan - Kesetiaan
Kepada musuh - Kemaafan
Kepada ketua - Khidmat
Kepada yang muda - Contoh terbaik
Kepada yang tua - Hargai budi mereka dan kesetiaan.
Kepada pasangan - Cinta dan ketaatan
Kepada manusia - Kebebasan

WEDDING DAY

WEDDING DAY
Catatan bersejarah 30 november 2008

“Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini”

KITA BERSAMA

KITA BERSAMA
Dedikasi untuk isteri tersayang

FIKIR-FIKIR

“Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa”

CAKAP-CAKAP KOSONG


ShoutMix chat widget

Pengikut